Architektoniczny miraż żywiołów

Tradycyjna architektura silnie inspirowana siłami natury – w takich słowach można streścić charakter Centrum Kulturalno-Rekreacyjnego Skansen przy Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, budynku nominowanego do tytułu Bryły Roku w ostatniej edycji tego konkursu. Łupek, drewno, cegła, szkło – każdy wykorzystany materiał ma tu wymiar symboliczny. Oto dlaczego warto odwiedzić Skansen.

sierpcBudynek Centrum Skansen to kolejny przykład architektury składającej hołd przyrodzie. Jego twórcami są architekci z pracowni Consultor Architekci sp. z o.o. oraz Ahor Pracownia Anita Horowska. Centrum składa się z trzech brył połączonych ze sobą zielonymi skarpami. Zaprojektowano je w takiej samej formie, każdorazowo z wykorzystaniem innego materiału wykończeniowego. Dzięki zastosowaniu drewna, łupka kamiennego i cegły zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, budowla nawiązuje do sąsiednich obiektów skansenu. Centrum jest doskonale wpisane w przestrzeń, widoczna kubatura budynku jest optycznie mniejsza niż w rzeczywistości (zasługa zielonych tarasów porośniętych trawą).

Architekci w projekcie odwołali się do idei żywiołów. Nie jest to klasyczna czwórka redukcjonistycznych filozofów; ogień i woda uzupełnione zostały o trzeci – sacrum. To triada, która warunkuje życie człowieka, od zawsze i na zawsze wpisane w bycie człowieka pośród natury. Budynek Centrum jest ukłonem nie tylko w kierunku natury, ale też w stronę historii, w tym historii ludowej, m.in. dzięki wykorzystaniu kolorystyki i motywów ludowych.

Główny część Centrum to budynek ognia pokryty łupkiem. Centralnym jej punktem są dwa kominki, synonimy domowego ciepła i gościnności, wokół których zbierają się domownicy. Serce budynku zostało wyróżnione za pomocą dwóch szczytowych, przeszklonych elewacji, które otwierają się na gości i przyrodę wokół.

Budynek drewniany to żywioł wody. W tej prostej konstrukcji znajdują się imponujące przeszklenia z drewnianymi okiennicami. Zamknięte okiennice licują z elewacją. Wygląda inaczej za każdym razem, gdy zmienia się pora dnia. Dlaczego mimo drewnianej elewacji budynkowi patronuje żywioł wody? Bo zlokalizowany jest tu kompleks basenów i zespół saun. Drewno konstrukcji i drewno lasu oraz woda basenów tworzą harmonijną całość spod znaku wyciszenia i odnowy sił.

Trzeci z budynków, to budynek ceglany – sakrum. Zlokalizowana jest w nim sala widowiskowa, a więc ceglana część odpowiada za sztukę. Otaczający Centrum las z założenia miał być tłem dla rozgrywających się na scenie przedstawień, dlatego w tylnej ścianie budowli znalazł się otwór z przeszkleniem. Skonstruowano je z transparentnych żeber szklanych, przez które doskonale widać zieleń lasu. Szkło w budynku Centrum Skansen to także drzwi szklane – niby granica między naturą a architekturą, ale niemal niewidoczna, cienka, nieznaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Zaznaczone pola są obowiązkowe *

*