Jak gazetowa szpalta

Jak stworzyć budynek, który już na pierwszy rzut oka jest elementem identyfikacji wizualnej mające w nim siedzibę firmy? Odpowiedzi należy szukać w poznańskim biurze Ultra Architects i architektów odpowiedzialnych za projekt budynku Wiadomości Wrzesińskich. Bryła jest przykładem na to, jak przy budżetowych ograniczeniach stworzyć przestrzeń uwzgledniającą specyfikę pracy dziennikarzy, a która nie trąci banałem.

news-1172463_960_720Budynek ukształtowano tarasowo, dzięki czemu potrzeby różnych sfer działalności wydawnictwa można było potraktować indywidualnie. Parter to sfera publiczna. Znajduje się tu biuro obsługi klienta, sala konferencyjna i mały parking. To wybitnie otwarta część budynku, dla której usługi szklarskie miały ogromne znaczenie. Szklana elewacja ma bowiem za zadanie zachęcać do wejścia.

Pierwsze piętro ma nieco mniejszą powierzchnię i przeznaczone jest na pokoje redakcji. Zderzają się tu dwie przeciwstawne cechy dziennikarstwa – z jednej strony jego jawność, z drugiej proza codziennej pracy przed komputerem. Dlatego też od strony północnej znalazły się zewnętrzne tarasy. Przestrzeń pracy dziennikarzy jest otwarta, ale aby zwiększyć ich komfort pracy, architekci zadbali o ograniczenie ilości dostającego się z zewnątrz światła. Osiągnęli to za pomocą wspomnianej już elewacji budynku pokrytej perforowanymi ekranami przeciwsłonecznymi z aluminiowych paneli kompozytowych. Wzór perforacji ma naśladować wygląd szpalty w gazecie codziennej. Ekrany chronią przed nadmiarem słońca i są identyfikacją wizualną dla budynku. Elewacja wygląda szczególnie ciekawie wieczorem, gdy wewnątrz budynku palą się światła.

Wyżej, na drugim piętrze, znajduje się studio telewizyjne, reżyserka, pokój gościny i zaplecze techniczne. Cała bryła ma schodkowy układ. Tam, gdzie wycofują się kolejne kondygnacje, znajduje się doskonałe miejsce do rekreacji na porastającej je trawie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Zaznaczone pola są obowiązkowe *

*